Gastro-enteritis ontlastingsonderzoek bij darmklachten

Gastro-enteritis kan door meerdere aandoeningen veroorzaakt worden. De kortste klap is laboratorium onderzoek van de ontlasting. Bezoek darmklachten.nl om ontlastingsonderzoek aan te vragen.

Een overzicht van de oorzaken en behandeling van Gastro enteritis:

Gastro-enteritis is een darmaandoening waarbij irritatie en soms ontsteking veroorzaakt worden bij de maag en darmen (in het maagdarmkanaal). Een gastro enteritis infectie kan veroorzaakt worden door darmbacteriën of parasieten die in  besmet voedsel of onrein water voorkomen.

Het ligt niet altijd aan infectie met bacteriën of parasieten. Soms kan voedselintolerantie de maag irriteren en gastro-enteritis veroorzaken. Lactose-intolerantie (voor zuivelproducten) is een voorbeeld.

Wanneer mensen ernstige gastro-enteritis ontwikkelen, met symptomen zoals braken en diarree, denken ze vaak aan ‘voedselvergiftiging’ of  ‘buikgriep’, terwijl griep er niets te maken heeft!

Reizigers in het buitenland kunnen “reizigersdiarree” oplopen via besmet voedsel en vervuild water.

De ernst van een gastro-enteritis infectie is afhankelijk van het vermogen van uw immuunsysteem om de infectie te weerstaan. Elektrolyten (deze bevatten de essentiële elementen natrium en kalium) kunnen verloren gaan door overgeven en diarree.

De meeste mensen herstellen snel na een korte aanval van braken en diarree, door veel vloeistof te drinken en een gezonde dieet te volgen. Maar voor sommigen, vooral baby’s en ouderen, kan het verlies van lichaamsvocht bij gastro-enteritis tot uitdroging leiden – een levensbedreigende ziekte – tenzij de aandoening behandeld wordt en vloeistoffen hersteld worden.

Oorzaken van Gastro-enteritis

Gastro-enteritis kan door veel verschillende oorzaken tot stand komen. Virussen en bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaken van Gastro-enteritis. Daarnaast kunnen darmparasieten ook de oorzaak zijn.

Besmetting komt meestal van buiten je lichaam af, bij het eten en drinken van besmet voedsel en water bijvoorbeeld. Maar een besmetting kan ook van binnenuit komen, bij een aantal abnormale situaties. Bijvoorbeeld: Medicatie kan de zuurgraad van de maag soms sterk beïnvloeden, waardoor sommige ziekte-veroorzakende darmbacteriën kunnen groeien. In het geval dat er bepaalde darmbacterien in kleine (onschadelijke) aantallen aanwezig zijn in het lichaam, kunnen plotselinge veranderingen binnen het lichaam er toe leiden dat sommige bacterien zich versneld kunnen vermenigvuldigen. Op die manier kunnen de aantallen bacterien zo groot worden, dat er sprake is van schade aan het lichaam.

Virussen en bacteriën zijn zeer besmettelijk en kunnen zich vrij gemakkelijk verspreiden via besmet voedsel en water. Bij de helft van de diarree uitbraken, wordt geen specifieke ziekteverwekker gevonden, tenzij er zeer uitgebreid getest wordt. Onjuiste hygiëne protocollen voor het handen wassen na wc bezoek heeft vaak te maken met het verspreiden van gastro-enteritis van persoon naar persoon.

Gastro-enteritis veroorzaakt door virussen duurt meestal maar 1 tot 2 dagen. Daarentegen kunnen bacteriële gevallen van Gastro-enteritis een week of langer duren. Soms kan het zelfs tot een chronische ziekte leiden.

Bacteriën:

Dit zijn de meest voorkomende bacteriële oorzaken:

  • Escherichia coli – Dit is vaak de oorzaak van reizigersdiarree, voedselvergiftiging, dysenterie en colitis.
  • Salmonella – het wordt overgedragen door het eten van besmet pluimvee. Soms omdat het niet goed genoeg wordt gekookt, en soms ook omdat het besmet vlees in aanraking komt met de handen en andere oppervlakken (zoals op snijplanken en messen) die vervolgens niet goed genoeg schoon gemaakt worden. Het kan ook worden overgedragen door of reptielen zoals schildpadden.*
  • Campylobacter – deze bacterie zit in rauwe vlees. Hetzelfde geldt bij deze bacterie: handen wassen en goed doorkoken.*
  • Shigella – Dysenterie wordt veroorzaakt door de Shigella bacterie.

Virussen:

Virale uitbraken (verantwoordelijk voor ruim een derde van de gevallen van gastro-enteritis bij kinderen) kunnen zich snel verspreiden door contact tussen kinderen in kinderdagverblijven en in scholen. Vooral kinderen hebben vaak slechte hygiëne gewoonten. Slechte gewoonten met handen wassen helpt de virussen zich makkelijk verspreiden. Voorkomende virale oorzaken zijn de volgende:

  • Adenovirussen
  • Rotavirussen
  • calicivirussen
  • astroviruses
  • Norovirus (!) Norovirussen veroorzaken ongeveer 23 miljoen gevallen van acute gastro-enteritis per jaar en zijn de belangrijkste oorzaak van uitbraken.

Parasieten en protozoa

Feces monster verzamelen voor gastro enteritis onderzoek

Een feces monster verzamelen voor gastro enteritis onderzoek kan gemakkelijk gedaan worden.

Deze kleine organismen zijn minder vaak verantwoordelijk voor een acute aanval. Darmparasieten zijn vaak verantwoordelijk voor chronische darmklachten. Indien uw klachten niet spontaan en acuut zijn ontstaan, is de kans op darm parasieten niet zo groot. Maar als u vage darmklachten heeft, zoals een opgezette buik, winderigheid, en sporadische aanvallen van diarree is de kans groter. Parasieten en protozoa worden opgelopen door het drinken van besmet water.

Giardia

Cryptosporidium – van veel invloed op mensen met een verzwakt immuunsysteem, veroorzaakt een waterige diarree.

* Andere veel voorkomende oorzaken: Chemische gifstoffen in de schaal-en schelpdieren, voedselallergieën, zware metalen, antibiotica en andere medicijnen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor aanvallen van gastro-enteritis die niet besmettelijk is voor anderen.

Bloed in ontlasting

Bezoek bloed in ontlasting .nl voor meer informatie.